vrijdag 13 juli 2012

EHBO!

Binnenkort gaan er weer vele mensen op vakantie, naar warme oorden, stranden, winkelparadijzen... Noem maar op. Natuurlijk ben je ook op vakantie niet veilig voor ziektes of allergieën, dus hier zijn wat tips!


EHBO bestaat uit een simpel stappenplan:


  • Zorg voor de veiligheid van jezelf, en het slachtoffer.
  • Beoordeel de toestand waarin de zieke zich bevindt. (bewustzijn, ademhaling: geblokkeerde luchtwegen moet je altijd checken!)
  • Verwittig de hulpdiensten (enkel als het echt nodig is).
  • Verleen enkel eerste hulp. Doe ook enkel dingen waarvan je weet dat je ze kan!

Case 1: Blaren

Iederéén haat blaren, maar soms doe je er beter niets aan. Als je de blaar niet voelt, doe er dan ook niets mee, maar spoel ze uit met veel water en dek ze af (met een pleister).
Voel je de blaar wel, of heb je het gevoel dat ze gaat scheuren, moet je de blaar openprikken. Ik weet het, ik doe het ook niet graag, ieuw! Maar wat moet, moet! Zorg er wel voor dat je handen goed gewassen zijn, of doe wegwerphandschoenen aan. Prik de blaar enkel open met een steriele naald! Steriele naalden zijn individueel verkrijgbaar. Als het vocht uit de blaar is, dek je de wonde af met een pleister.

Case 2: Diarree

Ohja, ook dit is echt een no-no als je op vakantie bent. Maar het kan je natuurlijk altijd overkomen.
Het belangrijkste is dat als je last hebt van diarree, je moet blijven drinken. Drink geen volledige liter uit op 5 seconden, maar drink elke 10 minuten een slok water (geen kleine slokjes, geen gulzige slokken). Dit is veel effectiever. Naast water kan je ook bouillon, een lichte soep, cola of verdund fruitsap drinken. 

Case 3: Zonnebrand

Als je te lang in de zon zit, kan je huid oververhitten en kunnen er blaren gevormd worden. De meest milde vorm van zonnebrand is een lichte huidverbranding
Zet het slachtoffer (of jezelf) in de schaduw en probeer de huid af te koelen. Dit doe je door natte doeken op de huid te leggen. Je kan ook een lichte douche nemen, dit wil zeggen: zet het water niet op de meest harde straal, want dat zal pijn doen!
Dep daarna de huid droog (zonder te wrijven!) en breng een vochtinbrengende crème aan.


Ziezo, dit zijn mijn tips voor de meest voorkomende vakantieongevallen! Hebben jullie dit al meegemaakt? Wat hebben jullie er dan aan gedaan? Let us know! xoxo, Eva
Geen opmerkingen:

Een reactie posten